Operaţiunea „Hydra”

Poliția Română ia parte, alături de polițiile din alte 43 de state și Europol, la operațiunea „Hydra“ lansată de Interpol pentru depistarea persoanelor urmărite de statele membre ale organizației internaționale. Două persoane date în urmărire de autoritățile judiciare române au fost incluse pe lista persoanelor căutate.

Operațiunea internațională vizează grupările de criminalitate organi­zată, ce se află în spatele traficului de migranți, până în prezent fiind arestate, la nivel internațional, 26 de persoane căutate de statele membre Interpol. Pe parcursul etapei operaționale a acțiunii, 28 de polițiști specializați în urmărirea persoanelor căutate și de la structurile de imigrări din 24 de state, au lucrat împreună, la sediul central al Interpol, din Lyon - Franța, pentru a facilita schimbul de date operative, a verifica informații și a coordona arestările care au avut loc pe  mapamond.
A fost lansat un apel către public pentru depistarea mai multor persoane căutate la nivel internațional, două dintre acestea fiind urmărite de autoritățile judiciare române:
- Mariana Crucerescu, persoană în sarcina căreia instanța de judecată a reținut faptul că a coordonat o grupare de criminalitate organizată, ce trecea ilegal migranți peste granița cu Ungaria și Austria, contra unor sume de până la 3.000 de euro de persoană;
- Jan Abdullah, cetățean afgan, dat în urmărire internațională de autoritățile române pentru coordonarea unei grupări infracționale organi­zate, care se ocupa cu traficul și transportul de migranți, realizarea de documente false și „ghiduri” de trecere ilegală a frontierei.
Michael O’Connell, directorul Unității de Suport Operațional din Interpol, susține că însăși natura faptei de trafic de migranți, cu victime care de multe ori nu pot sau nu vor să ofere informații, transformă investigațiile în unele complexe.
„Traficul de migranți reprezintă o problemă globală și, de aceea, cooperarea la nivel internațional, prin acțiuni precum Hydra, este esențială. Grupările infracționale nu țin cont de siguranța sau binele persoanelor care apelează la serviciilor lor ilegale, pentru acestea victimele fiind doar o marfă pe care o tranzacționează, iar rezultatele tragice ale acestui mod de acțiune pot fi văzute peste tot în lume. Operațiunea Hydra urmărește destructurarea acestor grupări și aducerea celor vinovați în fața instanțelor de judecată, de aceea încurajăm persoanele care dețin informații utile să ne contacteze”, a spus Michael O’Connell.
Printre cei arestați pe parcursul etapei operațio­nale a acțiunii se numără și o persoană, de 39 de ani, de naționalitate marocană, bănuită că ar fi furnizat cărți de identitate belgiene furate către trei cetățeni sirieni, contra a 12.000 de euro, precum și o alta, de 43 de ani, din Serbia, suspectată că ar fi implicată într-o grupare care a trecut ilegal 25 de persoane peste granița dintre Serbia și Ungaria. De la lansarea, în 2010, a „Infra-Red” (din care face parte Hydra şi care are drept scop depistarea persoanelor urmărite în întreaga lume), opera­țiuni similare au condus la realizarea a peste 600 de arestări sau localizări în întreaga lume. În total, 44 de state, împreună cu Europol, participă la Operațiunea Hydra.