Dinamo, 113 medalii la Europene şi Mondiale, în 2017

beres oprea CE 2017Clubul de elită al Ministerului Afacerilor Interne a fost şi în acest an principalul motor al sportului românesc. Dinamo a stră­lucit şi în anul competiţional 2017. Sportivii clubului din Şos. Ştefan cel Mare au străbătut lu­mea cu folos, în căutarea metalului preţios, ascuns în medalii şi trofee, iar la final de sezon au avut ce raporta: un total de 113 medalii obţinute la campionatele europene şi mondiale de obiectiv. Anul 2017, primul din ciclul olimpic 2017-2020 şi cel de al 69-lea al existenţei Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, a reprezentat un an soli­ci­tant, pentru toţi cei implicaţi în activitatea clubului. Apreciind în mod global perfor­manţele sportive obţi­nute de România în anul 2017, la campionatele mon­diale şi europene, la sporturile olim­pice, acestea au fost într-un real progres faţă de anii anteriori. La realizarea lor o contri­buţie esenţială au avut-o sportivii de la CS Dinamo Bucureşti. Din totalul celor 113 medalii obţinute, 54 au fost de aur, 27 de argint şi 32 de bronz. Defalcat pe competiţii, palmaresul a arătat astfel: campionatele mondiale - 37 de me­dalii, campionatele europene – 72 de medalii şi Jocurile Mondiale Univer­sitare - patru medalii (două de aur şi două de argint). Acestora li se pot alătura cele patru trofee cucerite la campionatele balca­nice, competiţii zonale, dar din ce în ce mai compe­titive.

Aur mondial în probă olimpică după trei ani

Bianca PascuCele 113 medalii au fost cucerite de sportivii secţiilor de nivel olimpic (atletism, box, canotaj, gimnastică, judo, kaiac-canoe, scrimă, tenis, tir şi arte marţiale), remarcându-se în mod deosebit canotajul, care a adus sportului românesc două medalii de aur la campionatele mondiale, în probe olimpice, dar şi alte trofee de la competiţiile de obiectiv din 2017. În total, canotajul a cucerit 17 medalii de aur, reper de performanţă, care ne dă speranţe în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2020. Aurul cucerit la mondiale de cele două ambarcaţiuni tricolore, la dublu vâsle categorie uşoară şi 8+1, ambele feminine, reprezintă prima perfor­manţă de asemenea anvergură din ultimii trei ani. Ultimul titlu mondial într-o probă olimpică data din 2014, fiind cucerit de Victor Mihalachi şi Liviu Dumitrecsu, în proba de canoe dublu. Un podium extrem de important în anul 2017 a „prins” tenismanul Horia Tecău. Vicecampionul olimpic de la Rio de Janeiro a câştigat în acest an proba de dublu a Turneului de Mare Şlem US Open, una dintre performanţele notabile la nivelul întregului sport românesc. Rezultatele obţinute de sportivi ca Mădălina Bereş, Mihaela Petrila, Adelina Boguş, Viviana Bejinariu, Denisa Tîlvescu, Ionela Livia Lehaci, Cristina Popescu, Alina Pop, Beatrice Parfenie, Roxana Paraşcanu, Marius Cozmiuc, Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae (canotaj), Horia Tecău (tenis), Andrei Arădoaie (box), Larisa Iordache (gimnastică), Amalia Tătăran şi Bianca Pascu (scrimă), Monica Ungureanu (judo), Laura Coman (tir), Victor Mihalachi (canoe) ne dau speranţe pentru o repre­zentare cât mai bună a CS Dinamo Bucureşti şi a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din anul 2020.

aradoaie boxUn accent deosebit s-a pus, şi se va pune, pe dezvoltarea grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor clubului. În acest sens, sunt demne de apreciat rezultatele obţinute la nivelul tinerei generaţii de sporturi precum cano­tajm kaiac-canoe, atletism, tenis şi haltere. La competiţiile interne, în anul 2017, s-au obţinut în total 304 titluri de campioni naţionali.

Handbalul a ţinut titlul naţional în „Ştefan cel Mare”

La secţiile de jocuri sportive seniori, deşi există o concurenţă acerbă cu echipele susţinute de autorităţi ale administraţiei publice locale, cu bugete net superioare, CS Dinamo a reuşit să menţină în palmaresul clubului titlul naţional la handbal masculin, unul dintre sporturile de tradiţie ale României. Echipa masculină de handbal a cucerit atât titlul naţional, cât şi Cupa României, rezultate care au lansat-o în elita europeană, în cea mai impor­tantă competiţie de club, Liga Cam­pio­nilor. Demne de remarcat sunt şi rezultatele obţinute de echipele de juniori la secţiile de volei feminin, polo şi rugby.

Alexandru Enciu, George Vescan