De la câinele de pază, la robotul de securitate

Documentar 1Sistemele de securitate, așa cum le știm astăzi, sunt rezultatul a mii de ani de invenții și inovații. Începând cu domesticirea puilor lup și transformarea lor în câini de pază, oamenii au îmbunătățit constant metodele prin care își pot proteja viața și bunurile. Multe dintre aceste sisteme și metode se păstrează și astăzi. Cu sistemele mecano-fizice de protecție avem de a face aproape zilnic: uși, încuietori, lacăte, garduri sau grilaje. De asemenea, paza umană încă este de actualitate, iar cea efectuată cu câini specializați nu a dispărut. Dar, în mai puțin de două sute de ani, odată cu evoluția tehnologică, am ajuns să folosim sisteme de securitate din ce în ce mai sofisticate, totul culminând cu apariția roboților de securitate.

Dezvoltarea sistemelor de alamare la efracție

Unul dintre sistemele care seamă­nă, astăzi, cu alarmele de securi­tate moderne a fost alarma electro­magnetică, la mijlocul anilor 1800. A fost folosită de oamenii înstăriți pentru a-și asigura bunurile, fiind patentată în 1853, în Boston, de către Augustus Russell Pope, inventator din Sommerville. Până atunci, pentru a detecta intrușii, oamenii s-au bazat, în principal, pe zgomotul puternic al gâștelor, integritatea câinilor de pază sau pe sonerii mecanice, scrie abus.com. Dispozi­tivul cu baterii al lui Pope poate părea foarte simplu din punctul de vedere al zilelor noastre, dar s-a dovedit a fi extrem de eficient împotriva intrușilor. Acesta reac­țio­­na la închiderea unui circuit electric: ușile și ferestrele erau conectate ca unități independente printr-un circuit paralel. Dacă ușa sau o fereastră erau deschise și circuitul electric închis, fluxul brusc de curent provoca vibrarea unui magnet atașat în sistem. Vibrațiile electromagnetice erau transmise unui ciocănel care lovea apoi un clopot de alamă. Caracte­ristica specială a invenției lui Pope a fost că alarma nu putea fi oprită prin simpla închidere a ferestrelor sau ușilor. Un arc de comutator montat în peretele de deasupra ușii menținea curentul întrerupt și, în acest caz, clopotul continua să sune. În ciuda lucrărilor de pionierat ale lui Pope, altcineva a fost părintele sistemului de alarmă modern. Și anume Edwin Holmes. Om de afaceri și fondator al primei companii pentru sisteme de alarmă electrice, care a cumpărat patentul lui Pope în 1857. În anii 1970, inginerii au integrat primele detectoare de mișcare în sistemele lor de alarmă. Anii ’80 și ’90 au fost marcați de faptul că sistemele de alarmă devin o caracteristică standard a securității clădirilor.

Sistemele de alarmă moderne

Acestea au rolul de supraveghere permanentă a zonelor protejate, detecție a persoanelor neautori­zate și semnalarea efracţiei atât acustic, cât și către dispecerat. Unitatea centrală a sistemului de alarmare este componenta de bază, care monitorizează perma­nent semnalele primite de la detectorii conectați și, în funcție de semnale, avertizează acustic şi transmite către dispecerat eveni­mentele generate. Sistemul de alarmă mai are echipamente de comandă şi echipamente de aver­ti­­zare audio si optice. De aseme­nea, mai există și echipa­mentele de comunicare în dispe­cerat (comunicator GPRS/ GSM, comu­nicator telefonic, prin internet si radio).

Apariția supravegherii video

Documentar 3Televiziunea cu circuit închis (TVCI) a fost utilizată pentru prima dată în Germania, pentru a moni­toriza lansarea unor rachete. Oamenii de știință americani au preluat tehnologia și au folosit-o în timpul testelor cu bombe atomice. Însă, de abia în 1966, o asistentă numită Marie Van Brittan Brown a inventat primul sistem de securitate video pentru acasă și capacitatea de a deschide o ușă cu telecomandă, scrie livewatch.com. Pentru ca retragerea de numerar de la bancomat să se realizeze in siguranță, în anii ’90 au fost instalate primele camere de supra­veghere la ATM-uri. În 1996, a apărut pe piață sistemul de supraveghere prin wi-fi. Tehno­logia a evoluat, asfel că, astăzi, camerele wi-fi de supraveghere sunt apreciate pentru faptul că imaginile pot fi accesate de pe laptop sau telefon, de oriunde există o conexiune la internet. Un sistem de supraveghere video este format dintr-unul sau mai multe înregistratoare, numite DVR-uri (Digital Video Recorder), camere video şi echipamentele necesare pentru conectarea camerelor şi transmisia imaginilor într-unul sau mai multe dispecerate. 

Roboții, viitorul securității

Roboții de securitate autonomi, folosiți pentru patrulare în SUA, vor fi mai mulți în următoarea perioadă. Zeci de roboți care se mișcă singuri patrulează deja în zone rezidențiale și alte locuri din Sacramento, Boston, Atlanta și Dallas, relatează miamiherald.com. Închirierea unui robot de securitate este ieftină, deoarece maşinăria nu necesită asigurare de sănătate, nu cere mărirea salariului și lucrează non-stop. Compania care produce robotul K5 a închiriat 47 de roboți în zece state din SUA. Stacy Dean Stephens, cofondator al companiei, a spus că se așteaptă ca, până la sfârșitul anului viitor, să existe câteva sute de astfel de roboți în patrulare. Aceştia au peste un metru şi jumătate înălțime, o lățime de aproape un metru şi cântăresc peste 180 de kilograme, fiind foarte vizibili.

Marius Alin Bâtcă