„Cerberii“ parcului natural Bucegi

Jandarmi parcul Bucegi 2Competenţele jandarmilor montani de la Postul Zănoaga, ce aparţine de IJJ Dâmboviţa, acoperă aproape jumătate din suprafaţa Parcului Natural Bucegi. Printre misiunile militarilor se numără şi protejarea fondului forestier al parcului natural, care este foarte bogat. Reglementările legislative pentru protecţia pădurilor sunt drastice. Astfel, este interzisă tăierea arborilor de orice fel şi a puieţilor, scoaterea din rădăcini a puieţilor şi ruperea crengilor copacilor. Toate aceste fapte sunt pedepsite de Codul Silvic şi de legea 171 din 2010. Contravenţional sau penal.

„Când prejudiciul depăşeşte valoarea a peste cinci metri cubi de masă lemnoasă, se consideră infracţiune. De asemenea, scoaterea din rădăcini a puieţilor intră tot în sfera penalului. Parcul Natural Bucegi fiind arie protejată, cuantumul pedepsei se măreşte cu încă jumătate” explică plutonierul major Andrei Dumitrescu, de la Postul Montan Zănoaga.

 

Jandarmi parcul Bucegi 1Pădurile întinse, ce acoperă înălţimile munţilor, dar şi pepinierele cu puieţi, fac cu ochiul tăietorilor ilegali de lemne. Însă, pofta de îmbogăţire rapidă, pe căi necinstite, a acestora se izbeşte de vigilenţa jandarmilor montani de la postul din Zănoaga. Patrulările zilnice ale militarilor în bleu-jandarm, adevăraţi „cerberi” ai parcului natural, îi descurajează pe cei certaţi cu legea. Totuşi, unii dintre ei mai „încearcă marea cu degetul”, cum se spune. De regulă, cu apropierea lunii decembrie, brazii şi puieţii de molid devin ţintele predilecte ale inamicilor Codului Silvic. Aproape zilnic, jan­darmii constată fapte de încălcare a legii în Parcul Natural Bucegi, de la încercări de tăieri ilegale a pomilor până la aruncarea gunoaielor şi aprinderea focului în locuri nepermise. Un eventual incen­diu ar produce pagube incalculabile, văduvind „plămânul verde” al ţării de zeci de hectare de pădure preţioasă.

„De curând, au fost surprinşi în zona Orzea, de către o patrulă de la post, doi bărbaţi care scoteau puieţi de molid, pentru comercializare. Până la sosirea noastră, apucaseră să scoată 12 bucăţi, pe care le puseseră, deja, în saci de rafie. Prejudiciul a fost estimat la suma de 7.200 de lei. Cei doi, din Târgovişte şi Moroieni, veniseră la furat cu o camio­netă. Li s-au întocmit acte premergă­toare începerii urmăririi penale” spune şi plutonierul major Ionuţ Timofte. Tot aşa a fost descoperită o auto­utilitară încărcată cu 300 de kilograme de cetină. Patrularea jandarmilor pe traseele turistice reprezintă, totodată, o importantă componentă a muncii preventive a militarilor, prin informa­rea turiştilor despre regulile Parcului Natural Bucegi. În acţiunile lor de protejare, jandarmii din Zănoaga cola­bo­rează cu poliţiştii, dar şi cu rangerii parcului natural.

Cătălin Eftene