Prima misiune prima reuşită

Negociator 2Prin puterea cuvântului, un poliţist s-a pus în calea morţii. Este vorba despre comisarul şef de poliţie Tudor Florin Boancă, de la IPJ Buzău, Serviciul de Ordine Publică. Omul legii a reuşit să salveze o femeie ce ameninţa că se va arunca în gol, de la etajul cinci al unui bloc. Doar prin comunicare cu persoana respectivă, timp de câteva ore, în care a construit, pas cu pas, o relaţie de încredere, adică a nego­ciat cu femeia menţinerea ei în viaţă, diminuând treptat intensitatea elemen­tului emoţional în favoarea raţionalului. Ofiţerul de poliţie a descifrat foarte bine trăirile femeii care, spune acesta, „în mintea ei a vrut să se salveze şi nu a vrut să se sinucidă. Mi-am dat seama şi am spus că trebuie să urcăm scara şi să o luăm de acolo, pentru că se putea întâmpla un accident, ea nefiind determinată să facă lucrul acesta decât la nivel declarativ. Dacă voia să-l facă, ea sărea de acolo; dar femeia a vrut să se salveze, pentru că în mintea ei era că sora şi mama au vrut să o ucidă”. Pentru această decizie, au fost foarte impor­tante informaţiile obţinute în activitatea de documentare a cazului, în timp real, astfel încât negociatorul să le poată utiliza în dialogul cu femeia aflată la graniţa dintre viaţă şi moarte.

Negociator 1„Este foarte importantă, la momentul în care se face activitatea de negociere, prima parte a activităţii. Este vital să obţii infor­maţii din ultimele 24-48 de ore ale subiectului, ca să ştii ce anume a declanşat starea emoţională. În cazul femeii de faţă era în felul următor: un fond medical probat. A fost internată cu schizo­frenie paranoidă. Ieşise din spital cu trei zile înainte de producerea eveni­men­tului. În noaptea ante­rioară încercării de sinucidere a plecat de acasă şi a fost găsită de Poliţia Locală, în jurul orei trei, în Parcul Crâng. A fost dusă acasă în locuinţa mamei şi a surorii. În cursul acelei dimineţi a mai avut o tentativă de suicid. Au fost solicitate la faţa locului Poliţia şi Ambulanţa, dar membrii familiei au refuzat internarea ei. Pe parcursul zilei, i s-a părut că mama şi sora ei vor să o ucidă. A ieşit pe balcon, la etajul şase, şi a coborât la etajul cinci” relatează, pe scurt, cazul, comisarul şef Boancă.

Lucrurile nu au fost atât de simple pe cât par, povestite retrospectiv, având în vedere că, pe parcursul negocierii s-a dezlănţuit şi o furtună, iar femeia risca în orice moment să alunece din cauza ploii şi să se prăbuşească în gol. Cazul acesta, încheiat cu salvarea femeii, primul din cariera sa de negociator, i-a probat capacitatea de relaţionare cu persoanele, de empatizare şi de procesare a informaţiilor, dar şi dorinţa de a salva vieţi. Este foarte convins că vrea să meargă mai departe, chiar dacă există riscuri fizice, cât şi psihice, asupra negociatorului. Negocierea cu femeia în cauză s-a făcut de la o distanţă de doi metri, din balconul aparta­mentului alăturat. Deci există un risc fizic, prin prisma faptului că negociatorul poate să acţioneze la înălţime, pe o clădire, în condiţii meteo nefavorabile, ori să fie atacat. „Dar, de principiu, se acţionează astfel încât să existe risc minim asupra negociatorului şi asupra celorlalte persoane implicate”, după cum susţine poliţistul, şi un risc psihic, care se traduce prin transferul emoţional de la de la subiect la negociator, dacă negocierea are loc pe o perioadă mai lungă, aşa cum s-a întâm­plat în cazul acestei femei. „De aceea, la un caz sunt mai mulţi negociatori, astfel încât dacă primul se implică emoţional, intră în povestea subiectului, este cuprins de o stare de nervozitate, şi predispus să îşi crească starea emoţională şi el, atunci este înlocuit de altă persoană”, precizează comisarul şef de poliţie Boancă.

Negociator SMURD 3În cazul său, sprijinul a venit din partea colegilor negociatori din Poliţia Capitalei, care, după două ore de negociere, i-au oferit sprijin şi l-au susţinut în demersul său până la finalizarea cu succes a misiunii. Ofiţerul de poliţie a parcurs, pe acest drum al negociatorului profesionist, două stagii: unul la Bucureşti şi altul la Budapesta. „În capitala Ungariei, am fost cu specialişti care fac negocieri în Slovacia, Ungaria şi Cehia. Toţi erau instruiţi şi făceau activitatea de negociere de mult timp. Stagiul a constat într-un training concentrat pe ceea ce trebuie să facă negociatorul la faţa locului, cu ce situaţii se poate întâlni. Instruirea de la Budapesta s-a făcut cu şeful echipei de negociatori din Boston, profesori şi negociatori de la Academia FBI de la Quantico”, mai spune poliţistul buzoian. Cursul de la Budapesta s-a finalizat cu obţinerea unui atestat de nego­ciator recunoscut de FBI. (V.B.)