Flagrant la negustori iliciţi de carne

Giurgiu carne 1Înşelăciuni la cântar, carne fără examen trichine­logic, carcase de porc şi vită injectate cu apă, atârnate de copaci sau stâlpi, în faţa porţilor, animale neînregistrate la autorităţile sanitar-veterinare, sacrificate în condiţii mizere, în noroi, şi multe altele. Pe scurt, faţete ale unui comerţ ilegal, adevărat fenomen, practicat în comuna giurgiu­veană Că­lugăreni, de anumiţi indivizi, în luna decembrie. 

Datorită acţiunilor ener­gice ale poliţiştilor, multe dintre încălcările legii, mai sus amintite, sunt de domeniul trecutului. Feno­menul s-a diminuat considerabil, dar oamenii legii nu stau cu mâinile-n sân. Orice slăbire a vigilenţei, îi poate încuraja pe ama­torii de câştiguri ilicite frumuşele. „Chiar dacă târgul de porci din Călugăreni, un obor vechi, atestat încă de pe vremea lui Cuza, s-a închis de ceva timp, nefiind autorizat, zilnic, în decem­brie, organizăm acţiuni de prevenire şi combatere a comerţului ilicit cu carne de porc şi de vită. În Codul Penal, punerea în consum de carne sustrasă controlului sanitar-veterinar este consi­derată infracţiune. La acţiunile zilnice participă efective de la secţia rurală şi de la posturile de poliţie arondate, Adunaţii Copăceni, Călu­găreni, Mihai Bravu, Singureni şi Stoeneşti. De exemplu, anul trecut, în decembrie, în urma verifi­cărilor, s-au dat amenzi în valoare de 120.000 de lei, celor care vindeau carne la şosea. Ca probatoriu, pentru plân­gerea contra­venţională, se foto­grafia momentul oferirii spre vânzare şi se aplica o sancţiune de 5.000 de lei, conform Legii 12 din 1990. Marfa nu se putea confisca, fiind în curte” spune comisarul Alexandru Cocoş, şeful Secţiei de Poliţie Rurală 1 Călugăreni. Zona fiind cunoscută pentru tradiţia creşterii animalelor şi vânzării de carne, se aduceau camioane pline cu porci şi viţei, iar samsarii închiriau curţi cu ieşire directă la drumul naţional Bucureşti-Giurgiu, pentru vizibilitate şi vad comercial.

Giurgiu carne 3Apoi, animalele, fără certificate sanitar-veterinare, se înjun­ghiau pe loc, în condiţii îndoielnice de curăţenie, chiar în noroi. Astfel, cumpărătorii, destui, erau amăgiţi că pun, pe masa de Crăciun, carne de porc de ţară, crescut, cum se spune ecologic. Din cauza maşinilor parcate la marginea şoselei, exista şi riscul blocării traficului rutier. Poliţiştii s-au sesizat, din oficiu, faţă de 18 persoane care se îndeletniceau cu sacrificarea de animale şi vânzarea ilegală a cărnii acestora. Numai unul dintre comercianţii iliciţi din Călugăreni a câştigat, din „afa­cerea” cu carne, 150.000 de lei, bani negri. „Cu începere din data de 30 noiembrie, am declanşat acţiunile punctuale de verificare, şi pe timp de noapte. Am înfiinţat puncte fixe de control pe DN 5, şoseaua dintre Bucureşti şi Giurgiu, pentru restricţio­narea accesului autovehiculelor încăr­cate cu carcase de porc, animale şi păsări vii, în târg. Doar târgul de animale nu mai funcţionează pentru comerţul cu carne, după cum pre­cizam, fiind în zonă inundabilă, în rest se vând de toate. Totuşi, unii încearcă marea cu degetul. Vin dimineaţa devreme, cu noaptea-n cap, să prindă un loc bun, cu vad, pe lângă tarabele cu altfel de mărfuri, jucării, haine, încălţăminte sau menaj. Mizează pe faptul că poate trecem cu vederea. Dar se înşală! Acţiunile dau roade, căci n-a mai intrat nimeni cu animale vii în târg. Oamenii noştri controlează inclusiv portbagajele maşinilor” mai spune comisarul Cocoş. În două week-end-uri la rând, poliţiştii din Călugăreni au împie­dicat să intre, în târg, peste 200 maşini şi au dat amenzi în valoare de aproape 50.000 de lei. Cele mai multe dintre auto­vehiculele oprite aveau, în portbagaj, animale şi păsări vii. În această perioadă, oamenii legii fac verificări şi la magazinele şi societăţile comerciale. Anul acesta, poliţiştii din Călugăreni au aplicat sancţiuni contra­­­venţionale, în total de 940.000 de lei, pentru comerţ ilicit şi nerespec­tarea reglementărilor fiscale şi au confiscat sute de kilograme de măr­furi, printre care şi alimentare, multe dintre acestea fiind expirate. Demn de notat, niciuna dintre amenzile date de poliţişti nu a fost anulată în instanţă.

Cătălin Eftene