Prinşi de poliţiştii Secţiei 7

Talharie lift 1Un bucureştean care ataca femei în lift, în cartierul Colentina, a fost identificat de judiciariştii de la Secţia 7 Poliţie din Capitală, cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere. Undeva pe strada Doamna Ghica. O femeie intră în scara unui bloc şi se urcă în lift. Odată cu ea, în ascensor intră şi un tânăr cu figură comună, ce-o urmărea de ceva timp. Brusc, individul îi repede un pumn în figură femeii, apoi îi cere portofelul. Victima, cu sângele şiroind din nasul spart, încearcă să se lupte cu agresorul.

„Femeia s-a împotrivit, a vrut să-l reţină, şi a apăsat butonul de coborâre. Până la urmă, i-a dat portofelul, în care erau 40 de lei, dar bărbatul nu s-a mulţumit cu atât. A luat şi telefonul mobil, apoi a fugit. Victima a venit la secţie şi a depus plângere” explică agentul principal Florin Ţapu, de la Biroul de Investi­gaţii Criminale (BIC) al Secţiei 7 Poliţie, compartimentul Violenţe. După o săptămână, altă femeie, în vârstă de 26 de ani, a venit la secţie şi a reclamat acelaşi gen de faptă, petrecută într-un bloc de pe strada Maior Băcilă. De data aceasta, a fost vorba de tentativă de tâlhărie. Tânăra a încasat doi pumni, numai că, din cauza loviturilor, ochelarii fetei s-au spart, iar bucăţi de ramă i-au intrat în pomeţi, rănind-o. Totuşi, femeia nu s-a pierdut cu firea şi, la fel ca prima victimă, l-a înfruntat pe agresor. În geantă, curajoasa tânără avea o şuru­belniţă, luată de la prietenul ei, cu care avea de gând să-şi regleze caloriferele din aparta­ment. A început să ţipe şi l-a ameninţat pe individ cu şuru­belniţa. Acesta s-a speriat, a împins-o afară din lift pe fată, a coborât rapid şi s-a făcut nevăzut.

Talharie lift 2„Ancheta a scos la iveală că ambele fapte au fost comise de către acelaşi autor. Individul întâi lovea, apoi cerea portofelul. De altfel, la prima faptă, femeia ne-a spus că bărbatul putea să-i ceară frumos portofelul, fără să fie nevoie de violenţe. Am stabilit un cerc de suspecţi, alcătuit din persoane cunoscute cu acelaşi mod de operare, cu antecedente, recent eliberate din penitenciar sau care se potriveau semnal­mentelor oferite de victime” spune şi inspec­torul Cosmin Voicu, de la BIC, Secţia 7 Poliţie. În scara blocului unde s-a comis prima faptă, pe strada Doamna Ghica, există o cameră video de supraveghere. Poliţiştii au analizat imaginile surprinse în ziua respectivă, dar şi imagini de pe mai multe camere de supraveghere amplasate în cartier, ce au ajutat la probarea faptei. După două săptămâni de investigaţii, agresorul, un tânăr în vârstă de 19 ani, eliberat din penitenciar cu câteva luni în urmă, unde ispăşise o pedeapsă pentru tâlhărie, a fost prins pe strada Doamna Ghica, la intersecţia cu Şoseaua Colentina. Mergea către casă. Arestat preventiv, a fost trimis în judecată, pentru tâlhărie calificată, riscând să-şi petreacă următorii 10 ani în spatele gratiilor. Tot în mâinile poliţiştilor a căzut şi un alt tânăr de 19 ani, cu antecedente penale, autor de fapte cu violenţă comise pe când era minor. Sub ameninţarea cuţitului, depo­sedase femei de bani şi bijuterii. În parcul Tei, profitând de neatenţia unei vânzătoare de la o tarabă, i-a furat femeii, din geanta aflată la vedere, suma de 1.000 de lei. A fugit, dar un trecător a observat scena şi s-a luat după infractor. Acesta l-a ameninţat pe bărbat cu un briceag. Intimidat, omul s-a oprit. Cu ajutorul sem­nal­mentelor oferite de victimă, dar şi de către trecătorul cu simţ civic, tânărul răufăcător fiind recunoscut de aceştia şi în planşele foto arătate de poliţişti la secţie, judiciariştii Secţiei 7 l-au depistat pe individ în cartierul Tei Toboc. A primit mandat de arestare preventivă şi a fost trimis în judecată.

Cătălin Eftene