Condamnaţi pentru tâlhărie

politisti infractiune talharieSub ameninţarea cuţitului, o bătrână din satul giurgiuvean Vlaşinu a fost jefuită de economiile ei, ascunse într-un dulap. Ancheta judiciariştilor de la IPJ Giurgiu a scos la iveală că fapta a fost plănuită până în cele mai mici detalii. În toiul nopţii, bărbaţi cu cagule şi mănuşi au intrat în casa unei femei în vârstă de 84 de ani, tanti Ioana, ce locuieşte singură. Biata bătrână dormea. „Indivizii au ameninţat-o cu un cuţit, i-au legat mâinile şi picioarele, cu o sfoară făcută din cârpe, i-au pus un căluş în gură, mai bine zis o basma, apoi au aşezat-o pe pat. După aceea, au început să scoto­cească prin toată casa. Într-un şifonier au găsit 4.000 de lei, bani pe care i-au sustras. Au plecat, lăsând-o pe bătrână legată. Femeia s-a rostogolit din pat şi a reuşit să se târască până afară, unde a început să ţipe după ajutor. Vecinii au venit şi au anunţat Poliţia. Pentru că autorii au purtat mănuşi, la faţa locului nu s-au descoperit probe” explică subcomisarul Ionuţ Preoteasa, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) de la IPJ Giurgiu. Poliţiştii au alcătuit un cerc de suspecţi şi au vizionat imagini surprinse de camere de supra­veghere. Într-una dintre imagini, se observa un taxi, dar filmarea nu era foarte clară.

Totuşi, pentru anchetatori, repre­zenta un prim indiciu. Investi­gaţiile oamenilor legii au stabilit că doi bărbaţi, cu vârste de 28, respectiv 30 de ani, sunt suspecţi de comiterea faptei, unul dintre ei, cel mai mare, fiind recidivist. Se eliberase din peni­tenciar, unde ispăşise o pedeapsă pentru tâl­hărie, cu numai două zile înainte. Cei doi, originari din Videle, se cunoşteau bine, fiind legaţi nu doar prin prietenie. Mama recidi­vistului avea o relaţie amoroasă cu cel mai tânăr dintre făptaşi. Poliţiştii l-au identificat şi pe taximetrist, un bucureştean. „Suspecţii locuiau într-o încăpere administrativă din Cimitirul Meta­lurgiei, acolo lucrează mama recidi­vistului, de unde i-a luat taxi­­­­metristul bucureştean, ca să-i ducă la Vlaşinu, cu o zi înainte de comiterea tâlhăriei. Au fost în recunoaştere, indivizii plănuind în detaliu toată lovitura. Taximetristul a declarat că nu i s-a părut nimic suspect. Din informaţiile noastre, a reieşit că, în închisoare, recidivistul s-a împrietenit cu un localnic din Vlaşinu, care i-a spus despre bătrână. Vlăşineanul, rudă îndepăr­tată cu victima, în gospodăria căreia muncise cu ziua, bănuia că femeia avea bani în casă” adaugă subcomisarul Preoteasa.

hoti locuinteÎn noaptea comiterii infracţiunii, cei doi s-au dus în sat cu un alt taximetrist, din Videle, numai că şoferul a înregistrat comanda. Acesta, identificat de judiciarişti, a fost foarte cooperant cu anche­ta­torii. Oamenii legii i-au găsit pe tâlhari în camera lor din cimitir, unde s-a făcut şi percheziţie. Iniţial, tinerii au negat, dar, până la urmă, cel fără antecedente penale şi-a dat drumul la gură în faţa ancheta­torilor. Arestaţi preventiv, au fost trimişi în judecată şi condamnaţi pentru tâlhărie.

***

Tot cu ani de închisoare, şi tot pentru tâlhărie, s-au ales doi giurgiuveni, din comuna Singu­reni, ambii recidivişti. Unul dintre ei, cunoscut drept consumator de droguri. Într-o noapte, bărbaţii au intrat în casa unor bătrâni, soţ şi soţie, cu vârste de peste 80 de ani, ca să-i jefuiască. Doar octogenarii locuiau în casă. „Despre comiterea faptei, am fost sesizaţi de către o femeie din localitate. Doar unul a intrat în casă, consumatorul de droguri, celălalt a stat de şase, cum se spune. Individul i-a bătut cu bestialitate pe bătrâni, cu pumnii, apoi a sustras 400 de lei şi o pereche de cercei. După consti­tuirea cercului de suspecţi, cel care stătea de pază afară, a fost identi­ficat în câteva ore. La audieri, a rezultat şi identitatea celuilalt. Fugise la Bucureşti. După ce şi-a revenit din sevraj, a realizat ce a făcut şi s-a predat. Era vecin cu victimele şi cunoştea că acestea aveau o situaţie materială bună” mai spune şeful judiciariştilor giurgiuveni. Înainte să-i jefuiască pe bătrâni, cei doi tâlhari furaseră deşeuri meta­lice din mai multe curţi.

Cătălin Eftene