Au salvat peste 1.500 de persoane

Frontex 1Poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1104 a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune Frontex, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „Poseidon 2017”, au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Egee, 69 de cetăţeni sirieni, dintre care 27 de copii şi 14 femei. Sirienii se aflau pe o ambar­caţiune gonflabilă ce risca să se scufunde. Echipajul navei MAI 1104, în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Euro­pene, în cadrul Operaţiunii Comune „Poseidon 2017”, coordonată de Agen­ţia Frontex, a identificat, pe timpul unei misiuni specifice de patrulare desfăşurate în Marea Egee, o ambarca­ţiune gonflabilă cu motor, supra­încărcată cu zeci de persoane.

După evaluarea situaţiei şi având în vedere supraaglomerarea ambarca­ţiunii şi riscul de a se scufunda, poli­ţiştii de frontieră români au dema­rat acţiunile de salvare. La bordul navei Gărzii de Coastă au fost trans­bordate 69 de persoane din Siria, adică 27 de copii, 14 femei şi 28 de bărbaţi. Poliţiştii de frontieră români le-au oferit persoanelor salvate asistenţă, hrană şi apă, iar câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, pentru stabilirea identităţilor acestora şi efectuarea procedurilor specifice (asistenţă medicală, identi­ficare, înregistrare, amprentare etc.). De la începutul anului, poliţiştii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat, individual şi în coope­rare cu echipajele celorlalte nave detaşate de către statele membre în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comu­ne „Poseidon”, peste 1.500 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

­Menţionăm faptul că Operaţiunea „Poseidon 2017”, la care iau parte poliţiştii de frontieră români, este finan­ţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia Frontex. O ambarcaţiune cu peste 60 migranţi la bord, din Afganistan, Irak, Pakistan şi Siria, a fost interceptată în apele Mării Negre, de către echipaje ale Gărzii de Coastă. După escortarea vasului în Portul Constanţa, unde au fost desfăşurate activităţi de debar­care, triere şi evaluare medicală a migranţilor, s-au demarat cerce­tările la sediul Gărzii de Coastă. Cei doi cetăţeni turci, care îi transportau pe asiatici, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.